Det er desværre gået de fleste næser forbi, at magten over den grønne omstilling i Danmark på få måneder er blevet forrykket i en alarmerende grad. I efteråret nedsatte statsminister Mette Frederiksen og resten af regeringen nemlig 13 klimapartnerskaber og forærede dermed det danske erhvervsliv en uhørt mulighed for at sætte kursen for, hvordan Danmark skal omstilles gennem de klimahandlingsplaner, der for nyligt er blevet offentliggjort. 

Nu ligger de 13 rapporter klar. Og resultatet er bekymrende: Det var enten utroligt naivt eller pinligt uambitiøst af regeringen at forære serveretten til at definere omstillingen væk til erhvervslivet. 

I løbet af de næste to uger udgiver vi i Den Grønne Studenterbevægelse miniserien Magten over klimaet om regeringens 13 klimapartnerskaber og deres handlingsplaner. Vi vil sætte fokus på uretfærdigheden i, hvem der har fået serveretten til at bestemme vores fremtid og utilstrækkeligheden i det ambitionsniveau, industrien lægger for dagen. 

Vi giver i denne serie bud på 13 alternative klimapartnerskaber, som regeringen kunne have indgået med langt mere progressive virksomheder. For hvorfor spørger regeringen dem, der vil bevare business as usual, i stedet for de virksomheder, der faktisk leverer de nye svar, visioner og løsninger for fremtiden, som Danmark har brug for? 

Vi vil blotlægge de magtdynamikker, der er på spil, og afliver de falske løsninger, som lige nu florerer både i de politiske forhandlinger og i den offentlige debat. Vi dykker ned i de fire partnerskaber med markant betydning, nemlig partnerskaberne inden for energi- & forsyningssektoren, fødevarefremstilling og landbrug, finanssektoren samt bygge- og anlægssektoren, for at udfordre forestillingen om, at disse partnerskaber leverer tilstrækkelige løsninger. 

Når statsminister Mette Frederiksen selv udtaler, at “alle dele af vores samfund skal bidrage, for at vi kan nå regeringens ambitiøse klimamål”[1], står det klart, at vi ikke kan sove i timen og forære serveretten på den grønne omstilling til de virksomheder, hvis visioner ikke rækker længere end status quo. 

Tag del i debatten og vær med, når vi forhåbentlig snart kan gå på gaden igen for at råbe op om vigtigheden af en reel og retfærdig grøn omstilling af Danmark.




(1) https://www.regeringen.dk/nyheder/2019/her-er-formaendene-for-regeringens-klimapartnerskaber/

Indholdet i blogindlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Skribenten har ansvar for at fakta-tjekke.